Jag tänkte idag ta upp en sak som kanske inte nämns så mycket i HEMA världen men som alla fäktare bör känna till. Nämligen vapenvård. Igår tog jag på mig projektet att polera upp de bluntade svärden som jag använder mest i fäktningen. Detta är alltså en beskrivning i hur man tar han om de slöa svärden och inte de skarpa. Mycket är dock samma men ta för h/&¤#te inte en fil och gå på era skarpa svärd föra att jag tar upp det här. Här är högen med svärd det gäller och lite av material och verktyg jag använder:

Gör såhär:


Steg 1

Förbered svärdet för uppfräschningen. Tag av gammal tejp och bluntspetsar. Om det är till exempel en värja som man kan plocka isär kan man göra det. Om du har ett skevt kors eller liknande kan man böja tillbaka det med LÄTTA slag med en hammare(med mothåll) eller böja det i ett skruvstäd. DOCK är det en viss risk med detta så gör det bara där ni tror det funkar och där det verkligen behövs.

Steg 2

Fila av alla "köttätare" på eggen och korset med en fil eller stålrasp. Det viktiga är att bli av med det som kan skada utrustning och personer samt att bli av med de lösa stålbitar som sitter fast i eggen.


Steg 3

Polera upp svärdet. Jag använder själv en konstig sten jag köpte på en medeltidsmarknad. Tror de kallas för abresive rock och är lite av en blandning mellan ett suddgummi och en slipsten. Den stora fördelen med dessa "stenar" är att de inte skadar metallen så som till exempel slipdynor gör. Trixet med det hela är att ta i utav h"#¤%&/te och gnida tills svärdet blänker.

Efter man har gått över alla metalldelar på svärdet så kan man extra polera med så kallad Scotch Brite

Extra bra är det i anslutningar mellan de olika delarna av svärdet och i dekorer och liknande

Steg 4

När poleringen är klar är det dags att smörja svärdet. Spruta helt enkelt på med olja och torka ut oljan och torka bort överflödet. Jag brukar använda 5:56 och hushållspapper men det finns bättre oljor för det med. Jag brukar dessutom dra över lädret på handtaget med pappret efter jag har torkat av metalldelarna.

Steg 5

Om du hade stötstopp på eller om det var ett svärd du plockade isär så kan det vara bra att sätta ihop. Man kanske har en skada i handtag eller liknande man vill laga då är också detta tiden för det. Sen är svärdet klart!

Lite skillnad va? Här är allihopa med

Nästan som nya, bortsett från att några av dem mer eller mindre ser ut som flamberger men de har i alla falll inte någon rost att tala om och de skär inte som de sågar de var. När jag ger mig på min rustning(menar då fullplåten och inte den moderna utrustningen) använder jag samma princip.