I söndags var jag och Djingis inbjudna till en stor gemensam vildsvinsjakt. Vildsvinsbeståndet har ökat kraftigt de senaste åren så nu gick flera jaktlag ihop och gjorde ett försök. När vi åkte ut på morgonen var vi 19 glada jägare och en hel hög med hundar. Första såten gick från vår skjutbana här i Sotenäs och längs med en bäck och sjö ned till vårt vattenverk Dalevan. Jag tror att vi släppte sammanlagt 5 hundar på olika sträckor och gav oss iväg. Det var första gången jag har med Djingis på gemensam hundjakt med fler hundar släppta samtidigt. Det var dessutom första gången som Djingis fick ha på sig sin kevlarväst under jakt. Klockan 8:00 släppte vi hundarna och jag och Djingis gick längs med bäcken och vasskanten. Rätt snart fick de hundarna som gick på andra sidan vassen fatt i vildsvin och det blev full fart.

Ganska snart därpå drog Djingis upp i skogen intill istället och ståndskallet drog igång. Mitt hjärta började slå snabbare och jag tittade på alla vildsvinsspår som var runt omkring. Givetvis var Djingis uppe i en ekskog vilket också gjorde mig mer nyfiken. Jag smög upp över en kulle och tog mig runt en liten dunge. Djingis skällde högt och bestämt. När jag väll kom fram såg jag att han satt under en ek och och skällde rakt upp. Jag förstod direkt att det nog borde vara en ekorre där uppe någonstans och fick Djingis att gå med mig för att fortsätta jaga vildsvin.

När vi gått hela sträckan bort som vi var tänkta att söka av så vände vi tillbaka till en passkytt som sett ett vildsvin. Där drog jag med mig hunden ut i vassen och det blev en herrans fart på honom. Han sprang genom vassen och upp på ett intill liggande berg och ned mot vattenverket för att sedan vända och komma tillbaka. När jag såg att han var på andra sidan vassen kallade jag honom till mig så han fick lite mer tid inne i vassen och leta. Efter det rörde jag mig vidare upp mot slutet av såten igen. Plötsligen drog han upp i ett berg i full fart och började skälla. Som ni säkert förstår var det en ekorre igen.

Efter det hade vi en kort korvpaus och åt korv och pratade om vad vi sett under jakten. Planerna för nästa såt lades ut och vi åkte iväg för att skrida till verket.

Jag blev tilldelad att söka av ett område uppe i ett berg med några dungar för att sedan ta mig ned till de andra och hjälpa till vid en vasskantad sjö. Uppe i berget sökte vi en stund och Djingis skällde lite på nåt jag inte såg vad det var. Vi började röra oss ned mot de andra men plötsligen fick Djingis för sig att gå tillbaka till den förra dungen och stanna där. Givetvis var det då det hettade till nere i vassen och det börjades ropas på radion. Kort där efter hörde jag PANG! och sen ett till PANG!. Det slutade med att jag fick gå tillbaka till hunden och mer eller mindre tvinga ner honom från berget. Sen anslöt vi oss med två andra hundförare och tre hundar till. Så gick vi sakta genom vassen och försökte putta vildsvinen framför oss. Jag gick på flera ställen ner till knäna i vattnet och såg oftast inte mer än meter framför mig. Det tog en bra stund och när vi väl kommit ut på andra sidan gick vi vidare till passkytten som skjutit och fält vildsvin. De andra hundarna som vart med om fält djur förut hoppade på grisen och var jätte nöjda. Djingis å andra sidan började helt enkelt skälla på den istället för att sakta men säkert röra sig närmare och naffsa lite på den.